Lisa Moosová – Poprvé a pak pořád znovu

20.03.2006 – LUCIE DRAHOŇOVSKÁ (MF)

Autobiografický příběh ženy šokující svou otevřeností, jehož se v Německu během loňského roku prodalo na 85 tisíc výtisků. Tak avizuje nakladatelství Rybka Publishers prvotinu Lisy Moosové Poprvé a pak pořád znovu. Čtení pro voyeury? Ne jak by se na první pohled mohlo zdát. Neboť přes všechnu „šokující otevřenost“ jde v prvé řadě o odvážnou intimní zpověď ženy, která na základě vlastních zkušeností poodhaluje tabuizovaný svět prostituce. A to takovým způsobem, aniž přitom kohokoliv šetří. Sebe nevyjímaje.

Lisa Moosová (1968) se dvacet let živila prodejem svého těla. Pak potkala svou velkou lásku a rozhodla se, že dosavadní život radikálně změní. Takřka ze dne na den pověsila letité řemeslo na hřebík a začala pracovat jako sekretářka. Zakrátko se postavila na vlastní nohy a založila internetovou mediální agenturu. Svou „osobní cestu do slepé uličky prodejné lásky“ si však nenechala pro sebe, nýbrž o ní napsala autobiografickou knihu. Je přesvědčena o tom, že „jakmile všechno sepíšu, můžu to zabalit a zavázat. A tím možná i zahnat.“ Datum knižní prezentace si Moosová už ani symboličtěji zvolit nemohla: 2. června 2005, na jubilejní, 30. Mezinárodní den prostituce.

Měla jsem šest tisíc mužů

V jedenácti ji jen pár kroků od dětského pokoje znásilní nevlastní „děda Hans.“ Strach i obavy o těžce nemocnou matku jí nedovolí, aby se s traumatickým prožitkem komukoliv svěřila. Uniká domácímu peklu, toulá se a hledá útěchu v náručí nahodilých známostí. Zanedbává školu a nemá ani sebemenší představu o tom, co si se svým zpackaným životem počne.
Když přijde v šestnácti do jiného stavu a nemá peníze na interrupci, nabízí své tělo poprvé. Tím vkročí do začarovaného kruhu prostituce, v němž na vlastní kůži prožívá všechny druhy prodejné lásky: od společnice bohatých podnikatelů na sexuálních orgiích přes holku pro laciné „rychlovky“ ve špinavých zákoutích domů až po dominu na ostrově Mallorca. Postupně otupuje, až ji posléze neudiví ani to nejperverznější přání. Počet jejích zákazníků je závratný: „Měla jsem sexuální styky všeho druhu s přibližně šesti tisíci muži. Pětkrát jsem byla znásilněna, z toho dvakrát ve vlastní rodině. Existují muži, kteří za mé tělo platit nemuseli. Na ně nikdy nezapomenu. Milování s nimi jsem si užívala … a některé z nich jsem velice milovala.“ Lisa však nedokáže překročit vlastní stín a ve svých pokusech žít zcela „normálním rodinným životem“ neustále ztroskotává. Brání jí v tom její citová vykořeněnost, nezkrotná animálnost a vábení peněz. Trpí nejen ona sama a její stálí partneři, ale především její dva synové. Ve své naprosté zoufalosti se Lisa rozhodne k otřesnému kroku a mladšího z nich, citově labilního Steffena, poskytuje k adopci.
Přestože nad podobnými rozhodnutími nelze než nechápavě vraštit čelo, je nepřehlédnutelné, že autorka svá pochybení přiznává a že si za svými rozhodnutími skálopevně stojí.

Můžu být hrdá a žít dál

Kniha tedy celkově nevyznívá jako žalozpěv oběti, ale je navzdory jejím krkolomným pádům svědectvím o velké životní vitalitě i neochvějné víře v „opravdovou velkou lásku“.
Ostatně, Moosová o tom v závěru své knihy píše: „Změnit už nic nemůžu, ani sebe ne. Ale můžu na sebe být hrdá. Žít dál. Snít dál a stále doufat.“ A dodejme: pokračovat ve psaní. Neboť druhá kniha Lisy Moosové s názvem Mužská ruleta v Německu vyjde v dubnu.

Lisa Moosová: Poprvé a pak pořád znovu. Přeložila Yanna Demantová, Rybka Publishers, 248 stran, cena 229 korun.

Loading

Scroll to Top