S. Craig Zahler – Špinavý kšefty na North Ganson Street

Martin Stručovský – 18.07.2017 (E15)

S. Craig Zahler je případ renesančního umělce. Skládá hudbu, točí filmy (jako například hororový western Kosti a skalp/ Bone Tomahawk) a v neposlední řadě píše knihy. Špinavý kšefty na North Ganson Street jsou jeho čtvrtým románem, který je kombinací noirového thrilleru, buddy story a hořkého cynismu Quentina Tarantina, u něhož se Zahler nejspíš učil psát dialogy.

Celý příběh začíná klasicky – malérem hlavního protagonisty, který je za trest převelen mimo domov, do zapadákova, aby rozkryl případ, s nímž si jeho tamní kolegové nevědí rady. Za partäka dostává nevrlého chlápka, který má na policejní práci vlastní pohled. Což mezi nimi vede k řadě povedených slovních přestřelek. Zahler sice nepřepsal žánrové dějiny, což ale nemění nic na skutečnosti, že Špinavý kšefty na North Ganson Street funguji jako skvělá zábava, kterou autor vypráví výborným filmovým střihem a podobně jako třeba Dennis Lehane se doslova mazlí s každou větou, které vedle sebe skládá jako perfektní mozaiku.

Ve srovnání se svým kolegou ale přihazuje větší dávky cynismu, černého humoru a brutality. Právě v násilí tlačí na pilu místy až zbytečně moc. A také si nedělá iluze o světě a lidech – Zahler nelíčí policisty jako hodné rytíře ve zlaté zbroji. Naopak. Kráčí ve šlépějích seriálu Policejní odznak nebo knihy Sráči od Richarda Pricea. Špinavý kšefty na North Ganson Street patří mezi jednu z nejlepších žánrových knih, jaká u nás letos vyšla. Rozhodně by byla chyba ji minout.

S. Craig Zahler: Špinavý kšefty na North Ganson Street. Vydal Mystery Press roku 2017. 416 stran. Překlad Štěpán Benyovszký. (originál)

Další recenze: iLiteratura.cz

Loading

Scroll to Top