Kate Longová – Příručka špatné matky

13.12.2005 – LUCIE DRAHOŇOVSKÁ (MF)

Pohnutky k psaní bývají různé. V případě anglické spisovatelky Kate Longové to byla nespavost. Příběhy, které si Longová během probdělých nocí zapisovala, jí v rodné Anglii přinesly záhy literární úspěch. S Příručkou špatné matky, prvním rozsáhlejším dílem této britské prozaičky, se díky pražskému Argu může nyní seznámit také český čtenář.

V anglickém Bank Topu, „pokleslý vesnici v každým smyslu slova“, spolu svádějí každodenní boj ženy tří generací: Charlotta, Karen a Nancy. Nejmladší aktérce románu, nadějné gymnazistce Charlottě, je sedmnáct a sní o studiu na univerzitě. Čtyřiatřicetiletá Charlottina matka Karen si občas ráda povyrazí, ale jinak je zavalena domácími povinnostmi, výchovou rebelující dcery a péčí o pomatenou bábinku Nancy. Ta totiž s oblibou opéká v kuchyňském toasteru vše, co jí právě přijde do ruky, včetně obsahu poštovní schránky a Charlottina eseje z angličtiny. Přestože každá z žen jedná s tím nejlepším úmyslem, nepřestává žasnout nad tím, že všechno nabere úplně jiný směr, než by mělo.

„Hlavní problém v tomhle domě jsou hormony,“ tvrdí Charlotta. „Vznášej se tu oblaka extranabitejch estrogenů a vysílaj do ovzduší svoje výboje.“ Žádný div, že tu jsou blesky a hromobití na denním pořádku. „A protože starosti jsou jako ruský matrjošky a vždycky se najde větší,“ čeká Karen nejprve odhalení letitého rodinného tajemství, že Nancy není její biologickou matkou.

Další šok přichází vzápětí: Charlotta je těhotná. A tak si místo svého předsevzetí žít „svůj život nezávisle na máti“ musí najednou chtíc nechtíc vzpomenout na příslovečné jablko, které nepadlo daleko od stromu, neboť i ona se najednou ocitla v téže situaci jako před lety její matka. I když katastrofy tato rodina přímo magicky přitahuje, zůstává jedinou optimistkou stařičká Nancy, která se na pravnouče bláznivě těší a jako jediná ví, že nakonec všechno dobře dopadne.

Humorný příběh Kate Longové o trampotách tří žen během jednoho roku není mimořádným literárním zjevením. Je to však solidně a chytře napsaná kniha se závažným tématem: nezničitelnou mateřskou láskou, která se jako ochranný štít klene nad všemi třemi románovými hrdinkami. Velkou autorčinou předností je schopnost vyprávět o životě autenticky takovým způsobem, jak plyne a jak jej s jeho slastmi a strastmi zejména ženská část populace důvěrně zná: vzestup a pád, nádech a výdech. V románu vystavěném na řízných dialozích se v rámci epizod prolínají ve svižném tempu perspektivy jednotlivých hrdinek, které dělí nepřeklenutelné generační rozdíly. I přes nadmíru optimistické rozuzlení je Příručka špatné matky inteligentním a přitom příjemně zábavným čtivem.

Kate Longová: Příručka špatné matky. Přeložila Dana Vlčková. Argo, Praha 2005, 304 stran, doporučená cena 258 korun.

Loading

Scroll to Top