Hanya Yanagihara – Malý život

Ladislav Nagy – Reflex 31/2017

Dvaačtyřicetiletá Havajka Hanya Yanagihara patří k nejzajímavějším autorkám, jež v poslední době na scéně anglicky psané literatury debutovaly. Její románová prvotina Lidé ve stromech z roku 2013 zaujala kritiku, byť čtenáře nechala chladnými – další doklad toho, že kritický ohlas bez prestižního literárního ocenění příliš neznamená. To se ovšem dramaticky změnilo s druhou knihou, románem Malý život, který dostává český čtenář do rukou v působivém převodu Petry Diestlerové. Originál vyšel v roce 2015, tedy rok poté, co se prestižní literární ocenění Booker Prize otevřelo i autorům ze Spojených států. A právě kniha Hanyi Yanagihary se dostala mezi nominované, což jí samozřejmě vyneslo značnou publicitu a prodeje. Nebýt Bookerovy ceny, čtenáři by patrně zůstal po další léta skryt pozoruhodný talent.

Pravda, ve srovnání s Claire Messudovou, jejíž román Císařovy dětí nemají šaty (česky vyšel roku 2008 rovněž v Odeonu) se též odehrává na pozadí teroristického útoku na New York, není Yanagihara tak suverénní – některé pasáže by ve zhutnělé formě působily ještě výrazněji, naopak postavy by občas snesly podrobnější podání. Ale důležité je tohle: Yanagihara má velké téma, dokáže úžasně zachytit prostředí, v němž své téma rozehrává, a je výborná vypravěčka.

Začněme od prostředí. Obraz New Yorku jako města optimismu a ambicí je vynikající. NYC je zosobněním amerického snu a mladí
lidé do něj přicházejí, aby uspěli. To je i případ protagonistů tohoto románu – všichni jsou úspěšní, ba veleúspěšní. Jenže za pozlátkem úspěchu se často skrývá děsivá realita. Nedávné sebevraždy hvězd šoubyznysu (včetně muzikantů Chrise Cornella ze Soundgarden a Chestera Benningtona z Linkin Park) ukázaly, jak aktuální toto téma je. Yanagihara děsivou skutečnost vpravuje do románu postupně a kradmo – první náznak přichází po několika desítkách stránek, kdy hlavní hrdina románu, tajemný právník Jude, přijde s tím, že se mu přihodila zvláštní nehoda. Co následuje, je sestup do hlubin pekla. Autorka odhaluje Judovo dětství, jež je kaskádou utrpení a zneužívání, a román dostává emocionální náboj, který spolu s umem vypravěčky čtenáře po více než šest set stran nepustí. Ale hezká – ve smyslu líbivá – ta četba není, to rozhodně ne!

Hanya Yanagihara: Malý život. Odeon 2017. Překlad Petra Diestlerová. Počet stran 630.

Loading

Scroll to Top