David Pazdera – Legenda jménem CZ

Pavel Otto – E15 – 29.02.2016

Hlavně pro fandy ručních palných zbraní a zvlášť těch z Uherského Brodu je určena nová kniha vydavatelství Mladá fronta „Legenda jmé-nem CZ“. Název napovídá, že provede čtenáře historií a současností světoznámé tuzemské zbrojovky.

Publikace podrobně mapuje vznik firmy spadající do třicátých let minulého století, tedy do napjaté atmosféry před druhou světovou válkou. Uherskobrodská továrna byla založena jako „kulometná“ pobočka akciové společnosti Česká zbrojovka se sídlem v Praze a hlavním závodem ve Strakonicích. Poutavý příběh proměn a vzestupu strojírenské firmy s její legendární pistolí CZ 75 nepopisuje jen výrobu určenou pro vojáky – jako byly prakticky nezničitelné útočné pušky vzor 58 a samopaly Škorpion – ale například i oblíbené vzduchovky Slavia. Moderní produkci je věnována asi polovina knihy, zaujmou například testy zbraní CZ 805 BREN pro armádu.

Bohatá obrazová příloha s desítkami unikátních archivních snímků podtrhne preciznost, kterou v Uherském Brodu věnují loveckým zbraním a zvlášť těm s rytinami pro náročné zákazníky. „Zbraně nekrášlíme slonovinou, nesouhlasíme se zabíjením zvířat jen proto, aby se z nich využily kly. Používáme kly mamutů dovážené ze Sibiře s příslušnou certifikací. Takových zbraní vyrobíme každý rok několik desítek. Naše vyzdobené kulovnice si například velmi oblíbil jordánský král, který je dává svým státním partnerům,“ říká současný šéf zbrojovky Lubomír Kovařík.

David Pazdera: Legenda jménem CZ – Historie a současnost České zbrojovky Uherský Brod. Nakladatelství: Mladá fronta, 2015 – Hodnocení: 90 %

Loading

Scroll to Top