Rjósuke Takeuči – All you need is kill – Stačí jen zabíjet

Vojtěch Čepelák (E15)

Brilantní snímek Na hraně zítřka s Tomem Cruisem vděčí za svou pověst nejlepší sci-fi posledních let hlavně neuvěřitelně propracovanému, nápaditému a preciznímu scénáři. České vydání jeho komiksové předlohy zase představuje pokus přivést tuzemské čtenářstvo k japonské manze.

Japonská románová předloha amerického velkofilmu Na hraně zítřka se na náš trh dostává ve formě komiksové adaptace, obě ale nabízejí shodný děj. S filmem pak má aktuální komiks společný skvělý ústřední motiv a snahu nápaditě s ním pracovat. Představte si, že jste obyčejný lidský voják ve válce s podivnou mimozemskou civilizací. Jenže přes veškerou hypermoderní výstroj zemřete. A vzbudíte se ráno předchozího dne. A zemřete znovu. A opět se vrátíte časem. A opět. A znovu. První polovina komiksu skvěle pracuje s nejistotou, strachem a se snahou nějak překonat osud i sama sebe. Bohužel zbabělý armádní PR specialista ve filmu ztělesněný Tomem Cruisem je rozhodně zajímavější postavou než jeho předobraz, japonský vojín Keidži Kirija. Klišé japonského komiksového mainstreamu pak zastoupí nesmyslně vyzývavé pózy vnadné vedlejší postavy a obecně unylé vizuální ztvárnění hlavního hrdinského páru.

Na druhé straně právě tato snaha nevyčnívat a jet po vyzkoušených kolejích činí z komiksu dobrý výchozí bod pro všechny nové zájemce. Detailní a precizní ztvárnění monster, lidí i techniky je naprosto profesionální díky Takešimu Obatovi, kreslíři skvělého hororového thrilleru Death Note – Zápisník smrti. Problematické může být jen zběsilé fázování a střih akčních scén. Pokud se jim ale poddáte, tak vás hektický sled komiksových panelů snadno strhne a do vašeho podvědomí vyšle intenzivní emoci zběsilého boje. Velkou výhodou pro čtenáře je i délka. Jediná uzavřená kniha je mnohem vstřícnější formát, pokud máte chuť zkusit, jaké to je číst „po japonsku“, tedy sledovat kresby příběhu zprava doleva. Škoda jen že ve druhé půli kvůli rozsahu na zajímavé odkrývání podstaty časového paradoxu už nezbude místo a nahradí ho přímočaré akční finále nesené pouze kresbou. Tady to filmu vyšlo líp.

Rjósuke Takeuči, Hiroši Sakurazaka & Jošitoši ABe: All you need is kill – Stačí jen zabíjet. Nakladatelství Crew, 2016, překlad Anna Křivánková, 428 stran.

Loading

Scroll to Top