Alan Hollinghurst – Linie krásy

ONDŘEJ HORÁK – 5.10.2006 (LN)

Britský prozaik Alan Hollinghurst se českým čtenářům představuje svým čtvrtým románem vůbec poprvé, a to především díky tomu, že za Linii krásy získal v roce 2004 prestižní Bookerovu cenu. V překladu Michaly Markové knihu vydal Odeon. Autor narozený v roce 1954 vystudoval oxfordskou univerzitu a v letech 1982 – 1995 pracoval jako redaktor literární přílohy listu Times. Před Linií krásy vydal romány Knihovna v bazénu (1988), Skládací hvězda (1994) a Okouzlení (1998).

Linie krásy zpracovává Hollinghurstovo tradiční téma – vztahy homosexuálů, a to v době, kdy v čele Velké Británie stála Margaret Thatcherová. Hlavním hrdinou je mladík s „mluvícím“ jménem Nick Guest, jehož sledujeme v průběhu čtyř let: 1983 – 1987. Nick se nastěhoval do londýnského domu rodiny svého spolužáka Tobyho. Gerald Fedden, Tobyho otec, je konzervativním poslancem, a Nick se tak ocitá v kruzích vyšších, než do jakých se narodil. Rozsáhlý, lineárně vyprávěný příběh dosahuje právě v popisu života britské konzervativní rodiny značné poutavosti.

Vedle mužských členů rodinu dále tvoří Rachel, elegantní matka, a Catherine, psychicky nemocná dcera, jejíž názory se zdají být prostořeké, ale jsou také přesné: „Ve svých devatenácti už měla celý seznam milenců, se kterými jí to nevyšlo, a každému z nich přisoudila výstižné přízvisko: ,Filcka‘, ,Odkapávač‘ nebo ,Zbožíznalec‘.“ Nick, píšící disertaci o stylu Henryho Jamese, se dívá na svět okouzleným pohledem – krásu vidí v lecjaké drobnosti. Název románu ostatně odkazuje k názoru malíře Williama Hogharta, že ideálem krásy je hadovitě zatočená vlnovka.

Hlavní hrdina ale poznává i další z tváří velkoměsta na Temži. Jako kluk, kterému se líbí kluci, se seznamuje s tamní gay scénou, nechybí ani drogy. Jeho milencem se později stává Wani, syn libanonského miliardáře. Román se ovšem odehrává v 80. letech, kdy se objevuje nová hrozba – choroba AIDS…

Alan Hollinghurst: Linie krásy. Nakladatel Odeon, edice: Světová knihovna. Originál: The Line of Beauty, překlad: Michala Marková. 448 stran. Rok vydání: 2006 (1. vydání)

Loading

Scroll to Top