Richard Price – Sráči

Martin Stručovský – E15 (27.06.2017)

Richard Price je pro českého čtenáře neznámé jméno, což ale neplatí o seriálech Jedna noc a The Wire, na kterých spolupracoval. I ve své knize se obrací život policistů, kteří se prostě jen snaží dělat svoji práci. Jedním z nich je i noční hlídkař Bill Graves, který za noc chytne třeba tři případy po sobě a pak se přes den snaží věnovat rodině. Price jde proti současným módním trendům, a tak pro jeho hrdinu není policejní práce posláním, ale pouhou prací se všemi klady a zápo ry. A už vůbec z něj nedělá superhrdinu, který všechno hravě zvládne.

V neposlední řadě příběh neobtáčí kolem vyšetřování jednoho zločinu. Naopak, nanáší na sebe jednotlivé případy, u nichž se Graves nachomýtne, a kombinuje je sjeho osobním životem, který se postupně ukáže Priceova scenáristická praxe je na Sráčích jednoznačně znát už od první stránky. Atmosféru New Yorku dokáže vylíčit stejně dobře jako Lawrence Block ve svých detektivkách A jeho práce s postavami, které ani na okamžik nešustí papírem, je precizní, stejně jako stylistika.

Ze všeho čpí naprosto dokonalý realismus, který podtrhuje zmíněné plavání proti módním trendům. Sráči tak nejsou detektivkou v pravém slova smyslu, na jakou je v současné době český čtenář zvyklý například ze severské krimi. Jsou především příběhem o obyčejných lidech a jejich nelehké práci.

Richard Price: Sráči. Vydalo: Nakladatelství Paseka Hodnocení: 70 % (originál)

Loading

Scroll to Top