Albert Sánchez Pinol – Studená kůže

04.06.2005 – Jan Horák (LN)

Pro mladého Ira, jenž zažil zklamání v bojích za svobodu svého národa a teď hledá útočiště na konci světa, se na rok má stát domovem ostrůvek v antarktických mořích. Tady, daleko od jakéhokoliv civilizovaného pobřeží, se chystá příštích dvanáct měsíců jako atmosférický úředník provádět meteorologická měření, práci „stejně monotónní jako nedůležitou“. A ve zbylém čase, jehož bude nepochybně dostatek, zaměstná mozek četbou knih, jichž si veze plné kufry. Takové jsou alespoň jeho představy ještě ve chvíli, kdy jej člun přiváží na ostrov.

Vzápětí po vylodění však zaznamená první znepokojivé signály, že něco není v pořádku. Jeho předchůdce, kterého přijel vystřídat, zmizel beze stopy, příbytek je zpustlý a vybavení pryč. Jediným dalším obyvatelem tohoto kousku země je strážce nedalekého majáku Batis Caffó, od nějž se však marně snaží získat jakoukoliv informaci, co se na ostrově přihodilo. A zatímco se Ir smiřuje s faktem, že jeho jediným sousedem bude napříště podivínský Rakušan s velmi nerakouským jménem, netuší, že už za pár hodin začne rok hrůzy, vyplněný namísto nudné práce v dobrovolném vyhnanství dennodenním bojem o holý život s velmi bizarním protivníkem. A ten už se chystá v hlubinách oceánu…

Letos čtyřicetiletý katalánský spisovatel a antropolog Albert Sánchez Pinol dosáhl hned svým prvním románem světového úspěchu. Studená kůže, již vydal v roce 2002, se jen v katalánštině dočkala už 14 vydání a doposud byla přeložena do více než 20 jazyků. Dobrodružný příběh s překvapivým rozuzlením však autorovi nepřinesl jen přízeň čtenářů – mimořádně dobře byl přijat i kritikou. Výrazem uznání literárních kvalit knihy se přede dvěma roky stala mj. i cena Ojo Crítico.

Albert Sánchez Pinol: Studená kůže. Originál: La Pell Freda. Překlad: Vít Klouček. 176 stran.

Loading

Scroll to Top